Składniki:
• 2 l wywaru z kości i warzyw
• 20 dag wołowiny bez kości
• 40 dag buraków
• 150 ml śmietany
• 20 dag białej kapusty
• 2 dag suszonych grzybów
• 2 dag mąki
• 5 dag fasoli perłowej
• 4 dag ketchupu
• liść laurowy
• ziele angielskie
• sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Buraki umyć, oczyścić, opłukać, zalać wodą, ugotować. Następnie wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce.
Grzyby umyć, namoczyć, ugotować Fasolę przebrać, opłukać, zalać zimną wodą, zagotować i pozostawić na 2 godziny. Potem ugotować w tej samej wodzie. Mięso umyć, zemleć, zalać wywarem, ugotować
Pod koniec gotowania dodać pokrojoną w kostkę kapustę oraz przyprawy.
Gdy kapusta będzie miękka, połączyć z burakami, grzybami pokrajanymi w paseczki, ketchupem, fasolą oraz śmietaną wymieszaną z mąką, chwilę pogotować, doprawić do smaku.