Składniki: 3-4 średniej wielkości buraki (ok. 30 dag) 5 dag chrzanu sól cukier sok z cytryny lub kwasek cytrynowy Sposób wykonania: Ugotowane buraki i chrzan zetrzeć na tarce. Skropić sokiem z cytryny i doprawić do smaku solą oraz cukrem.
Tag: czerwone buraki
Listy
Sałatka z buraków z fasolą
by Ewa Werner • • 0 Comments
Składniki: 2-3 średniej wielkości buraki (ok. 30 dag) 1 duże jabłko 1 szklanka ugotowanej białej drobnej fasoli sól 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sok z cytryny pieprz Sposób wykonania: Buraki upiec w piekarniku po czym je obrać i zetrzeć na tarce. Jabłko pokroić w kostkę i razem z fasolą dodać do sałatki. Doprawić do…
Listy
Sałatka z buraków z jajem
by Ewelina Czarnota • • 0 Comments
Składniki: 3-4 średniej wielkości buraki (ok. 30 dag) 1 łyżka octu winnego 2 jaja (ugotowane na twardo) 2 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy sól pieprz posiekana natka pietruszki Sposób wykonania: Buraki upiec w piekarniku po czym je obrać i zetrzeć na tarce. Ocet winny wymieszać z olejem i musztardą. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.…
Zupy
Barszcz małopolski I
by Administrator • • 0 Comments
Składniki: • 2 l wywaru z kości i warzyw • 20 dag wołowiny bez kości • 40 dag buraków • 150 ml śmietany • 20 dag białej kapusty • 2 dag suszonych grzybów • 2 dag mąki • 5 dag fasoli perłowej • 4 dag ketchupu • liść laurowy • ziele angielskie • sól, pieprz…