Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Barszcz królewski

Składniki:


• 50 dag buraków ćwikłowych
• litr rosołu z mięsa wołowego
• 2,5 dag grzybów suszonych
• 10 dag skórki chleba razowego
• 2 żółtka
• 8 dag rodzynek
• ząbek czosnku
• ziele angielskie
• liść laurowy
• pieprz, sól
• lubczyk
• tymianek
• sok z cytryny

Sposób przyrządzenia:
W części rosołu ugotować obrane i pokrajane w plasterki buraki. Grzyby ugotować oddzielnie w małej ilości wody.
Pod koniec gotowania rosołu dodać skórkę z chleba razowego, przyprawy, pozostały rosół i wywar z grzybów.
Po zagotowaniu przecedzić, dodać rodzynki, pokrajane w paski grzyby i zaciągnąć żółtkami.
Potem już nie gotować. Doprawić sokiem z cytryny. Podawać w filiżankach z grzankami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *