Składniki:
• 60 dag ziemniaków
• 50 dag mięsa wieprzowego lub wołowego (zamiast mięsa może być kość wieprzowa lub wołowa, w ostateczności 20 dag słoniny lub smalcu)
• 5 dag grzybów suszonych lub 50 dag świeżych
• 3 marchwie
• kilka listków pietruszki i kopru
• pieprz, sól
• 3 l wody
na zasmażkę:
• 20 dag smalcu
• 2 cebule
Sposób przyrządzenia:
Suszone grzyby rozdrobnić i namoczyć przed gotowaniem.
Świeże dokładnie oczyścić i umyć, następnie zalać małą ilością wrzątku i gotować do miękkości.
W osobnym garnku zalać wrzątkiem i ugotować mięso.
Do wywaru z mięsa wrzucić pokrajane w kostkę ziemniaki, gotować 5 minut.
Grzyby wyjąć, pokroić w paski, wrzucić do wywaru i ziemniaków, dodać pokrojoną w plasterki marchew, listki pietruszki i kopru, osolić i popieprzyć do smaku, włożyć cebulę w plasterkach.