Składniki:
-
- 1 cebula
- 8 suszonych papryczek chilli
- 1 ząbek czosnku,
- 20 orzechów nerkowca
- ½ kostki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 4 łyżki soku cytrynowego
- 1 łyżeczka cukru
- sól
Sposób przyrządzenia:
Papryczki chilli zalać ciepła woda i moczyć przez 15 min. Wyjąc, przekroić i
usunąć nasiona. Osaczone z wody paprykę, cebulę, orzechy i czosnek drobno posiekać, a następnie zemleć. W plaskiem rondlu rozgrzać oliwe, włożyć utarta pastę i stale mieszając smażyć przez 5 minut, dodać mleko kokosowe. Na małym ogniu doprowadzić do wrzenia stale mieszając. Dodać sok cytrynowy, cukier, masło. Doprawić i wymieszać. Gotować na małym ogniu jeszcze przez 2 min. Doskonały do mięs z grolla.