Składniki: 1 duży kalafior/ około 1 kg/ 10 dkg orzeszków ziemnych 10 dkg masła 1 łyżeczka przyprawy curry 3 krople sosu worcester sól do smaku Sposób wykonania: Kalafior rozdzielić na większe różyczki i zagotować w osolonej wodzie, wodę odlać, odstawić do osączenia. Orzeszki drobno posiekać i podsmażyć na złoto na roztopionym maśle. Doprawić do smaku…
Tag: pikantny
Listy
Pstrąg w sosie słodko ostrym grillowany w folii
by Krzysztof Pacia • • 0 Comments
Listy
Hinduski sos agrestowy
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 4 szklanki oczyszczonego agrestu ½ szklanki wody 2 szklanki cukru ¼ łyżeczki mielonego chili 1,5 cm kłącza imbiry ¼ łyżeczki soli Sposób przyrządzenia: W rondlu agrest zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, dodać pozostałe składniki, zmniejszyć ogień, gotować mieszając 30 minut. Wyjąć imbir i listek laurowy, pozostałe w rondlu składniki zmiksować lub przetrzeć przez sito.
Listy
Wielkanocny chrzan z jabłkami
by Pola Cioch • • 0 Comments
Składniki: 20 dkg tartego chrzanu 20 dkg tartych, kwaśnych jabłek cukier, sól do smaku Sposób przyrządzenia: Jabłka obrane i pozbawione gniazd nasiennych utrzeć na drobnej tarce i natychmiast połączyć z pozostałymi składnikami.
Listy
Pikantny dżem z papryki, czereśni, imbiru i jabłka
by Malwina Kuś • • 0 Comments
Składniki: 4 pokrojone drobno ostre papryki 1 duże, kwaśne jabłko, oczyszczone, pokrojone w kostkę 1 kg czereśni bez pestek, rozdrobnione 1,5 szklanki wody 2/3 szklanki octu jabłkowego 1,5 łyżeczki tartego imbiru ½ łyżeczki mielonego cynamonu szczypta soli szczypta mielonych goździków szczypta mielonej gałki muszkatołowej Sposób przyrządzenia: W rondlu o grubym dnie wymieszać wszystkie składniki, doprowadzić…