Składniki:
- 0,5 kg piersi kurczaka
- 4 małe cebule
- 6 ogórków konserwowych
- 1 puszka kukurydzy
- 1 kapusta pekińska
- 4 łyżeczki przyprawy gros
- łyżeczka vegety
- 1 szklanka przegotowanej ciepłej wody
- 2 pomidory lub papryka konserwowa na wierzch
- majonez, ketchup pikantny
Sposób przyrządzenia:
Do przegotowanej 1 szklanki wody wsypać 4 łyżeczki przyprawy gyros i odstawić. Piersi pokroić w paski lub kostkę, podsmażyć na oleju. Jak mięso będzie miękkie, podlać wodą z przyprawą i smażyć do wyparowania wody. Nie solić i nie pieprzyć. Po ostygnięciu przełożyć do miski i polać ketchupem. Cebulę pokroić w cienkie piórka i położyć na mięsie. Ogórki pokroić w kostkę, położyć na cebulę i posmarować majonezem i ketchupem. Kukurydzę odcedzić i wsypać. Kapustę pokroić w cienkie paski włożyć do osobnej miski i zasypać 1 łyżeczką vegety odstawić na 10 min. Odcisnąć sok z kapusty, położyć na kukurydzę i posmarować majonezem. Na wierzch położyć pokrojone pomidory lub paprykę. Nie solić.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Eliza T.