Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 1 kg mąki (ja używam tortowej)
- kostka drożdży
- 4 jajka
- szczypta soli
- ok. szklanki mleka
- kostka margaryny
- ok.2 łyżek cukru
Farsz:
- ok.1 kg karkówki bez kości
- 2-3 cebule
- sól, pieprz
- sucha bułka
Sposób wykonania:
Najpierw pokroić karkówkę na drobne kawałki(szybciej się piecze) Podsmażyć na oleju z cebulką. Pózniej podlać wodą i dusić aż zmięknie. Co jakiś czas podlewać. Gdy już będzie miękka -odstawić żeby wystygła. Zmielić w maszynce do mięsa, bułkę namoczyć w zimnej wodzie i też zmielić z mięsem oraz cebulką. Wszystko doprawić solą i pieprzem. Gdyby farsz był za suchy dodajemy tłuszczyk z duszenia. Wyrabiamy ciasto drożdżowe. ( Ja odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia ) .Następnie wałkuję podłużne nie za cienkie paski ,nakładam wzdłuż farsz i zawijam w rulonik ( tak jak na kopytka) i kroję w prostokąciki o długości 5-6-cm. Wszystkie smaruję rozbełtanym jajkiem i piekę w piekarniku ok.30 minut. Podawać z czerwonym barszczem. Zamiast farszu mięsnego może być farsz z kapustą i grzybami ( jak kto woli) Ten przepis mam od mojej ukochanej teściowej. Mój mąż się tym zajada. Polecam! Zawsze to coś innego.