Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka z fasoli

Składniki:

  • 15 dag boczku,
  • 3 szalotki,
  • 30 dag ugotowanej białej fasoli (z puszki),
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 50 ml białego wytrawnego wina,
  • 200 ml gęstej kwaśnej śmietany,
  • 10 dag czerstwego chleba,
  • 15 dag ementalera,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki masła,
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku.

Sposób przyrządzenia:
Boczek pokroić w drobną kostkę. Szalotki obrać i drobno posiekać. Boczek stopić na patelni, następnie zeszklić na nim szalotkę. Fasolę wymieszać z pietruszką, białym winem i połową śmietany. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotować na wolnym ogniu przez 5 min. Wystudzić. Chleb i ser pokroić w kostkę. Żółtka wymieszać z resztą śmietany, po czym moczyć w niej kostki chleba, następnie dodać ser. Białka ubić na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z masą. Na koniec dodać schłodzoną fasolę. Żaroodporną formę posmarować masłem, wypełnić masą, wygładzić i posypać wiórkami masła. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C, przez 30 min.. Podawać bardzo gorące.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *