Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak w galarecie

Składniki:

 

  • 2 średnie kurczaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 mała cebula
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu czarnego
  • sól
  • przyprawa typu Vegeta
  • ½ szklanki zielonego groszku z puszki

     

    Galareta:

  • ¾ litra wywaru
  • 2-3 białka
  • 2 dka żelatyny
  • sok z ½ cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • Przybranie:
  • warzywa z wywaru, groszek zielony

 

 

Sposób przyrządzenia:
Kurczaki umyć, osączyć na papierowym ręczniku. Do garnka wlać około 2 litry wody, włożyć kurczaki, poobierane warzywa. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach, przyprawić do smaku solą i przyprawą Vegeta. Gotować około 2 godziny na wolnym ogniu. Gdy kurczaki będą miękkie, wyjąć na durszlak, wywar przecedzić przez sito, wyjąć warzywa do dekoracji. Mięso obrać ze skórki, pokroić w paseczki, kosteczkę. Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie, jak stężeje ,dodać do gorącego wywaru, przyprawić sokiem z cytryny. Ostudzić. Dno półmiska zalać cienką warstwą krzepnącej galarety, gdy zastygnie ułożyć porcje kurczaka. Przybrać ugotowanymi, pokrojonymi w talarki warzywami , dodać groszek konserwowy i ponownie zalać tężejącą galaretą. Włożyć do lodówki. Podawać z zimnym sosem , chrzanowym, musztardowym, śmietanowo-musztardowym.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *