Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gulasz wieprzowy w piwie z pieczarkami

Składniki:

  • 50 dag wieprzowiny
  • 200 ml jasnego piwa
  • 4-5 łyżek sosu sojowego
  • 34 ząbki czosnku
  • tymianek
  • cząber
  • 3 strąki papryki
  • 2 cebule
  • 20 dag pieczarek
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • papryka w proszku
  • szczypiorek

Sposób wykonania:

  1. Mięso pokroić w kostkę, którą skropić sosem sojowym oraz piwem, oprószyć przyprawami i dodać jeszcze czosnek.
    Całość wymieszać i wstawić pod przykryciem do lodówki na 1 godzinę.
    W między czasie obrane pieczarki pokroić w ćwiartki, paprykę w paski a cebulę w talarki.
    Następnie mięso zarumienić na rozgrzanej oliwie, wówczas dodać paprykę, cebulkę i pieczarki.
    Całość lekko podsmażyć po czym zalać winem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i ziołami.
    Pozostawić na ogniu jeszcze przez około 50 minut.
    Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *