Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa z kaczki z kaszą

Składniki:

  • 1 kaczka
  • 4 suszone grzyby
  • 1,5 l wody
  • 0,5 szkl. kaszy perłowej
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • ½ cytryny
  • łyżka masła
  • liść laurowy
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Kaczkę zalać wodą i ugotować.
    W między czasie grzyby włożyć do wody i odstawić na chwile aby namokły.
    Gdy kaczka zacznie się gotować wrzucić do niej grzyby, pokrojoną cebulę, marchewki, pietruszkę oraz seler.
    Trzymać na ogniu aż wszystkie składniki będą miękkie.
    W między czasie ugotować kaszę, wówczas dodać do niej masło i rozprowadzić wywarem.
    Gdy kaczka będzie prawie miękka , podzielić ją na porcję, grzyby pokroić i włożyć wszystko do zupy razem z kaszą.
    Wrzucić jeszcze liść laurowy i dogotować.
    Przed podaniem skropić sokiem z cytryny.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *