Składniki:
- 1 kaczka
- 4 suszone grzyby
- 1,5 l wody
- 0,5 szkl. kaszy perłowej
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- ½ selera
- ½ cytryny
- łyżka masła
- liść laurowy
- sól
Sposób wykonania:
- Kaczkę zalać wodą i ugotować.
W między czasie grzyby włożyć do wody i odstawić na chwile aby namokły.
Gdy kaczka zacznie się gotować wrzucić do niej grzyby, pokrojoną cebulę, marchewki, pietruszkę oraz seler.
Trzymać na ogniu aż wszystkie składniki będą miękkie.
W między czasie ugotować kaszę, wówczas dodać do niej masło i rozprowadzić wywarem.
Gdy kaczka będzie prawie miękka , podzielić ją na porcję, grzyby pokroić i włożyć wszystko do zupy razem z kaszą.
Wrzucić jeszcze liść laurowy i dogotować.
Przed podaniem skropić sokiem z cytryny.