Składniki:
- 300 g filetów z ryby
- 7-8 pomidorów
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 6 łyżek masła
- 2 łyżki maski
- 1,9 l wody
- sól
Sposób wykonania:
- Filety pokroić na mniejsze kawałki, które zalać osoloną wodą i ugotować po czym odcedzić i zemleć dwukrotnie w maszynce.
Następnie cebulę, marchewkę i pietruszkę posiekać po czym wrzucić na patelnie z rozgrzanym tłuszczem i przesmażyć, wówczas wrzucić obrane i pokrojone pomidory i jeszcze przez chwilę trzymać na ogniu.
Przetrzeć warzywa przez sito i dodać do ryby.
Na maśle przesmażyć mąkę, którą podprawić zupę.
Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą.
Gotować ostanie 5 minut.