Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Świąteczna pieczona szynka

Składniki:

  • 3 kg surowej szynki
  • sól

    Marynata:

  • 4 duże cebule
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki goździków
  • 1 butelka czerwonego wytrawnego wina

    Sposób przyrządzenia:
    Cebulę obrać pokroić w grube plastry, wrzucić do głębokiej miski, dodać pieprz, ziele angielskie i wlać całą butelkę czerwonego wytrawnego wina, wymieszać. Szynkę umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, naciąć skórkę w kratownicę co kilka centymetrów, oprószyć solą i pieprzem. Mięso włożyć do szklanego naczynia, zalać marynatą i odstawić na 3-4 dni w chłodne miejsce. Kilka razy obracać. Mięso wyjąć, osuszyć naszpikować Gożdzikami. Ułożyć na blaszce i włożyć do gorącego piekarnika w temperaturze 180 stopni i piec około2-3 godziny, podlewając raz po raz wytworzonym sosem i marynatą. Wyjąc z piekarnika , wystudzić.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *