Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filet z piersi z indyka z makową kieszonką

Składniki:

  • 2 filety z indyka
  • ½ kg pieczarek
  • 2 cebule
  • 4 jajka
  • 6 suszonych fig
  • 1 szklanka maku
  • sól, pieprz
  • olej

    Sposób przyrządzenia:
     Mak opłukać, zalać wrzątkiem i gotować 15 minut. Odcedzić, dwukrotnie zmielić w maszynce. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, pokroić na małe kawałki. Figi pokroić na kawałki. Cebulę i pieczarki przesmażyć, dodać mak i figi, wbić jajka, wymieszać i przyprawić do smaku. Mięso naciąć tak by powstała kieszeń, włożyć makowe nadzienie, spiąć wykałaczkami , oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać olej w foremce włożyć mięso i obsmażyć z obu stron. Podlać wodą /około ½ szklanki wody/. Piec w temperaturze 180 stopni około 35-40 minut, często podlewając wytworzonym się podczas pieczenia sosem. Wyjąć, wystudzić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *