Składniki:
- 2 filety z indyka
- ½ kg pieczarek
- 2 cebule
- 4 jajka
- 6 suszonych fig
- 1 szklanka maku
- sól, pieprz
- olej
Sposób przyrządzenia:
Mak opłukać, zalać wrzątkiem i gotować 15 minut. Odcedzić, dwukrotnie zmielić w maszynce. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, pokroić na małe kawałki. Figi pokroić na kawałki. Cebulę i pieczarki przesmażyć, dodać mak i figi, wbić jajka, wymieszać i przyprawić do smaku. Mięso naciąć tak by powstała kieszeń, włożyć makowe nadzienie, spiąć wykałaczkami , oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać olej w foremce włożyć mięso i obsmażyć z obu stron. Podlać wodą /około ½ szklanki wody/. Piec w temperaturze 180 stopni około 35-40 minut, często podlewając wytworzonym się podczas pieczenia sosem. Wyjąć, wystudzić.