Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Świąteczna pieczona w cieście szynka

Składniki:

  • 2 kg szynki wieprzowej
  • 4 dkg drożdży
  • ½ kg maki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 6 jajek
  • 6 łyżek masła
  • 4 żółtka
  • sól, pieprz do smaku
  • przyprawa do wieprzowiny

    Sposób przyrządzenia:
    Mięso umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, oprószyć , solą, pieprzem i przyprawą do mięsa wieprzowego. Pokruszone drożdże wymieszać z  1/3 mąki, mlekiem i cukrem, odstawić na 5 minut. Do pozostałej mąki dodać zaczyn, szczyptę soli, jajka i masło, zagnieść ciasto, odstawić na 25 minut. Ponownie zagnieść i włożyć do lodówki na ½ godziny. Ciasto rozciągnąć , kawałek odkroić do dekoracji. Szynkę owinąć dokładnie ciastem. Z reszty ciasta wyciąć foremkami do ciasta ozdoby i ułożyć na wierzchu, przykleić i posmarować rozmąconymi żółtkami. Włożyć do gorącego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni, około 40-50 minut. Wyłożyć na półmisek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *