Składniki:
- 2 kg indyka
- ½ kostki masła
- 1 słoik kasztanów
- 1 kalafior
- 40 dkg marchewki
- ¾ szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Indyczkę opłukać, osączyć na papierowym ręczniku, grubo posmarować masłem/ łyżkę odłożyć/, oprószyć solą i pieprzem, ułożyć w brytfannie i piec w temperaturze 190 stopni około 1,5 godziny. Przed końcem pieczenia przewrócić indyka na grzbiet. Marchewkę umyć pokroić w kostkę. Kalafior podzielić na różyczki, opłukać. Gotować w osolonej wodzie około 10 minut, odcedzić, opłukać zimną wodą i osączyć. Marchewkę podsmażyć na łyżce masła , dodać bulion, doprawić solą i pieprzem, gotować 10 minut. Na koniec dodać kasztany i kalafior, podgrzać. Pieczonego indyka ułożyć na półmisku na warzywach.