Ziemniaki zapiekane z serem
Ziemniaki zapiekane z serem5.00 out of 5 based on 4 voters.
Składniki:
- 1 ½ kg ziemniaków
- 1 ½ szklanki śmietany
- 10 dkg masła
- 35 dkg żółtego ostrego utartego sera
- ½ szklanki posiekanej zielonej pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki ugotować w łupinach, odcedzić, obrać, przecisnąć przez praskę. Przygotować żaroodporne natłuszczone naczynie. Masę ziemniaczaną rozetrzeć z masłem i połową śmietany, wyłożyć na półmisek, polać pozostałą śmietaną i posypać startym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, lekko zrumienić. Posypać zieloną pietruszką. Podawać jako dodatek do surówek.
- Szczegóły
- Kategoria: Ziemniaki
- Opublikowano: wtorek, 15, marzec 2011 09:33
- Olga Kuchcińska
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak