Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placki ziemniaczane na ostro Natalii

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 średnia cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3-4 jajka
  • sól, pieprz, przyprawa curry do smaku
  • olej

    Sposób przyrządzenia:
    Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z ziemniakami, dodać jajka, mąkę ziemniaczaną. Czosnek obrać rozetrzeć z solą, wymieszać z masą. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodać szczyptę przyprawy curry. Na patelni rozgrzać olej, smażyć placuszki nakładając porcje masy ziemniaczanej, formując owalne placuszki. Zrumienić na złocisty kolor z obu stron. Podawać po usmażeniu gorące z dodatkiem sałatek lub surówek.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *