Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka ziemniaczana po prowansalsku

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 15 dag żółtego sera,
  • 15 dag szynki,
  • 3 ugotowane na twardo jajka,
  • 3 pomidory
  • tarta bułka,
  • mleko (wg. potrzeby)
  • masło,
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku.

Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, ugotować, odcedzić, przecisnąć przez praskę. Dodać sól. pieprz, gałkę i tyle mleka, aby powstało nie za gęste puree. Połowę masy wyłożyć na dno natłuszczonego naczynia, posypać startym żółtym serem i pokrojoną w paski szynką oraz jajkami pokrojonymi w grubszą kostkę. Warstwę tę pokryć drugą częścią puree ziemniaczanego. Wierzch posypać tartą bułką i wiórkami masła. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku przez ok. 1/2 godz. Przed podaniem udekorować pomidorami pokrojonymi w ósemki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *