Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: danie jednogarnkowe

Kartofle na kwaśno z kiełbaskami

Ugotować nawpół kartofle na smaku z jarzyn. Zrobić rumianą zaprażkę, rozprowadzić tym smakiem, dodać łyżkę octu owocowego, włożyć pokrajane w kostkę kartofle, a gdy już zupełnie miękkie, wrzucić ze trzy pary kiełbasek pokrajanych w talarki, zagotować raz i wydać na stół. Na podstawie książki Marii Śleżańskiej "Co dziś na obiad" 1935 r

Zapiekanka ziemniaczana po prowansalsku

Składniki: 1,5 kg ziemniaków, 15 dag żółtego sera, 15 dag szynki, 3 ugotowane na twardo jajka, 3 pomidory tarta bułka, mleko (wg. potrzeby) masło, sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku. Sposób przyrządzenia: Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, ugotować, odcedzić, przecisnąć przez praskę. Dodać sól. pieprz, gałkę i tyle mleka, aby powstało nie za gęste puree.…

Bigos Ireny

Skład (na mój sposób):
Kapusta kiszona i świeżą wagowo pół na pół albo w innej proporcji wg. uznania – to na 1 kg. każdej, a jeśli więcej, to trzeba odpowiednio zmienić –
po 20dkg mięsa wieprzowego, cielęciny, 15dkg kiełbasy i trochę wędzonego boczku. Ilość i proporcje mięsa można zmieniać i opuścić czy dodać inne mięso. Można dodawać resztki pieczeni, które się zachowało w lodówce, pieczone resztki drobiu i także różne sosy z pieczeni i gulaszu, zachowane w tym celu i im więcej, tym lepiej i jak ktoś ma, to dziczyznę tez. Można dodać troszkę słoniny drobno pokrojonej, wędzony boczek i rożne inne mięsa pieczone i gotowane, rożne wędliny, im więcej różnych tym lepiej. Właściwa proporcja powinna być taka, ze ma być więcej mięsa niż kapusty. Mała cebula drobno pokrojona i usmażona, pół – 1dkg suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków, łyżka lub 2 koncentratu pomidorowego, sol, pieprz cukier, można (raczej trzeba) dać listek laurowy i pieprz angielski – 5 ziaren lub więcej, ( ja daje), i ziarna pieprzu w całości także kilka suszonych śliwek i czerwone wytrawne wino pod koniec do smaku. Ja daje tez kminek i trochę wiórków marchwi o ile ich nie ma w kiszonej kapuście. Bigosu nie zaprawiam zasmażka, bo mój jest wspaniały bez i nie chce psuć smaku.

Parówki w kapuście

Skład: 0,5 kg cienkich parówek (frankfruterki itp.) 2 jabłka 25dkg kiszonej kapusty masło olej lub oliwa sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Parówki obrać z osłonek, obsmażyć na tłuszczu. Kapustę ugotować. Jabłka obrać pokroić w słomkę. Kapustę wymieszać z jabłkami, przyprawić. Obsmażone parówki przekroić wzdłuż. Do naczynia żaroodpornego włożyć kapustę wymieszaną z jabłkami, ułożyć na niej pokrajane…