Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto z bakaliami

Składniki:

• 2 szklanki mąki
• 5 dag drożdży
• 5 – 6 żółtek
• 2/3 szklanki mleka
• 10 dag masła
• 10 dag cukru
• aromat waniliowy
• szczypta soli
• 20 – 25 dag posiekanych bakalii (np. rodzynek, fig, daktyli, orzechów)
• tłuszcz do wysmarowania formy

Sposób przyrządzenia:
W rondelku stopić masło. Z rozkruszonych drożdży, ciepłego mleka, łyżki cukru i łyżki mąki przygotować rozczyn.
Odstawić w ciepłe miejsce.
Żółtka utrzeć z cukrem, olejkiem zapachowym i solą. Do przesianej mąki wlać utarte żółtka, wyrośnięty rozczyn i wymieszać z częścią mąki. Zagnieść ciasto z pozostałą mąką i, wciąż zagniatając, powoli wlewać roztopiony letni tłuszcz. Wyrabiać ciasto, aż zacznie odstawać od ręki i ścianek naczynia.
Pozostawić do wyrośnięcia.
Następnie rozwałkować na stolnicy foremny prostokąt, którego krótszy bok będzie równy długości formy.
Posypać placek bakaliami i zwinąć wzdłuż krótszego boku.
Umieścić ciasto w wysmarowanej tłuszczem podłużnej formie i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wypełni całą blachę, posmarować je rozmąconym jajem i posypać posiekanymi orzechami.
Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i piec 30 – 40 minut w temperaturze 180 – 190ºC.
Gdyby wierzch zbyt szybko się rumienił, foremkę przykryć folią aluminiową.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *