Składniki:
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 500 g wątróbki cielęcej
- 500 g pomidorów
- 70 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- odrobina mąki
- 10 g topionego masła
- 5 łyżek wytrawnego białego wina
- 5 łyżek wywaru cielęcego (z koncentratu)
- pieprz Cayenne
- 1 szczypta cukru
- 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
- 10 g posiekanych listków szałwii
- 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
- sól, świeżo zmielony pieprz
Sposób przyrządzenia:
Wątróbkę pokroić na matę plastry, pomidory zblanszować, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Pokroić w kostkęcebulę i czosnek. Wątróbkę obtoczyć lekko w mące i obsmażyć krótko z każdej strony w topionym maśle, doprawić solą i pieprzem i wyjąć. W pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek. Dodać przecier pomidorowy i pomidory. Zalać białym winem i wywarem, doprawić solą, pieprzem Cayenne i cukrem. Sos gotować na małym ogniu ok. 7-10 minut. Zioła z kawałkami wątróbki dodać do sosu i rozgrzać w nim. Podawać od razu z bagietką.