Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wątróbka cielęca po prowansalsku

Składniki:

  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 500 g wątróbki cielęcej
  • 500 g pomidorów
  • 70 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina mąki
  • 10 g topionego masła
  • 5 łyżek wytrawnego białego wina
  • 5 łyżek wywaru cielęcego (z koncentratu)
  • pieprz Cayenne
  • 1 szczypta cukru
  • 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
  • 10 g posiekanych listków szałwii
  • 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Sposób przyrządzenia:
Wątróbkę pokroić na matę plastry, pomidory zblanszować, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Pokroić w kostkęcebulę i czosnek. Wątróbkę obtoczyć lekko w mące i obsmażyć krótko z każdej strony w topionym maśle, doprawić solą i pieprzem i wyjąć. W pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek. Dodać przecier pomidorowy i pomidory. Zalać białym winem i wywarem, doprawić solą, pieprzem Cayenne i cukrem. Sos gotować na małym ogniu ok. 7-10 minut. Zioła z kawałkami wątróbki dodać do sosu i rozgrzać w nim. Podawać od razu z bagietką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *