Składniki: 40 dkg wątróbki drobiowej 15 dkg przerośniętego boczku 20 dkg młodych pieczarek sól, pieprz do smaku 3 łyżki oleju Sposób przyrządzenia: Wątróbki podzielić na połowy. Boczek pokroić na grube plastry ,a plastry na kwadraty. Pieczarki umyć, duże podzielić na pół, małe zostawić w całości. Na szpatułki nadziewać na zmianę, wątróbkę, boczek i pieczarkę. Wątróbki…
Tag: wątroba
Listy
Wątróbka z kurczaka z grilla
by Kamila Stanek • • 0 Comments
Składniki: 50 dag wątróbek drobiowych 20 dkg plastrów boczku wędzonego 20 dkg małych cebulek sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Wątróbkę zalać mlekiem z wodą, odstawić na 30 minut, odcedzić, wypłukać, obsączyć na sicie. Tak przygotowane wątróbki oczyścić z tłuszczu i żółciowego, podzielić na płaty. Boczek pokrajać na kawałki tej samej wielkości co wątróbka. Przygotować 4 drewniane,…
Listy
Wątróbka dla smakosza z pomidorami
by Katrzyna Kizior • • 0 Comments
Składniki: 35 dkg wątróbki drobiowej 3 ząbki czosnku 2 cebule 2-3 łyżki oleju łyżka masła sól, pieprz do smaku ½ kg pomidorów ½ pęczka posiekanej zielonej natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Wątróbkę oczyścić, opłukać, osuszyć, pokroić w paski. Cebulę i czosnek obrać, drobniutko posiekać. Olej i masło rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę, dodać wątróbkę, smażyć kilka…
Listy
Wątroba drobiowa w galarecie
by Karolina Wojtaś • • 0 Comments
Składniki wątróbka drobiowa, na średniej wielkości półmisek – ok 0,5 kg 2 marchwie seler por pietruszka sól 5 łyżeczek żelatyny Sposób wykonania: Przepis na wątróbkę w galarecie jest przepisem niezwykłym. Jest to stary, sprawdzony sposób na przygotowanie pysznej potrawy, ale – metody na przygotowanie tego wspaniałego posiłku nie sposób znaleźć w Internecie. Znakomita większość ludzi,…
Listy
Wątróbka wieprzowa panierowana
by Wanda Kruszka • • 0 Comments
Składniki: 1 kg wątróbki wieprzowej 10 dkg mąki 2 jajka 10 dkg bułki tartej olej do smażenia sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Wątróbkę umyć, osączyć na papierowym ręczniku, oczyścić z błon, pokroić wzdłuż na porcje, oprószyć pieprzem. W talerzu wysypać mąkę, w drugim bułkę tartą i w następnym rozmącić jajka, doprawić do smaku solą i pieprzem.…