Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szynka w miodowej glazurze

 

Składniki:

  • 2 kg wędzonej szynki
  • 6 łyżek migdałów
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki wrzącej wody
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 ½ łyżeczki maki ziemniaczanej

 

 

Sposób wykonania;
Szynkę zalać wodą i odstawić na noc.
Następnego dnia wymienić wodę i gotować ok. 2 godz. po czym szynkę wyjąć, usunąć kości i naciąć głęboko.
W powstałe nacięcie włożyć migdały wymieszane z cukrem.
Następnie gotować szynkę na parze ok. 1 godz.
Po tym czasie szynkę wyjąć i pokroić na 15 plastrów, które posypać 2 łyżkami cukru i nadal gotować na parze kolejną 1 godz.
Gotową kaczkę ułożyć na półmisku a do sosu wlać wrzątek, cukier oraz miód.
Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do zagotowania, wówczas dodać mąkę wymieszaną z łyżką wody, trzymać na ogniu do zgęstnienia sosu po czym polać nim szynkę.

Przepis nadesłany na konkurs „Muza Ramsaye” przez Oliwia

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *