Składniki:
- 2 kg golonki
- 8 szkl. wody
- 3 cebulki dymki
- 4 łyżki cukru
- ½ szkl. sosu sojowego
- 2 łyżeczki imbiru
- 2 łyżki smalcu
Sposób wykonania:
- Golonkę naciąć z boków po czym zalać wodą i doprowadzić do wrzenia, gotować 10 min, zebrać szumowiny i gotować dalsze 10 min i odlać 1/3 płynu.
Następnie cebulę pokroić na 3 kawałki, które dodać do golonki razem z sosem sojowym, cukrem, imbirem oraz smalcem.
Całość wymieszać i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 2 godz.
Gdy ¼ płynu odparuje, wówczas zwiększyć płomień i gotować do momentu, aż płyn wyparuje do połowy.
Miękką golonkę wyjąć, ułożyć na półmisku i polać sosem.Przepis nadesłany na konkurs „Muza Ramsaye” przez Agnieszkę L