Składniki:
- 2 kg wędzonej szynki
- 6 łyżek migdałów
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki wrzącej wody
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 ½ łyżeczki maki ziemniaczanej
Sposób wykonania;
Szynkę zalać wodą i odstawić na noc.
Następnego dnia wymienić wodę i gotować ok. 2 godz. po czym szynkę wyjąć, usunąć kości i naciąć głęboko.
W powstałe nacięcie włożyć migdały wymieszane z cukrem.
Następnie gotować szynkę na parze ok. 1 godz.
Po tym czasie szynkę wyjąć i pokroić na 15 plastrów, które posypać 2 łyżkami cukru i nadal gotować na parze kolejną 1 godz.
Gotową kaczkę ułożyć na półmisku a do sosu wlać wrzątek, cukier oraz miód.
Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do zagotowania, wówczas dodać mąkę wymieszaną z łyżką wody, trzymać na ogniu do zgęstnienia sosu po czym polać nim szynkę.
Przepis nadesłany na konkurs „Muza Ramsaye” przez Oliwia