Sos holenderski Jana
Sos holenderski Jana4.65 out of 5 based on 103 voters.
Składniki:
- ½ kostki masła
- 2 żółtka
- ½ szkl białego wytrawnego wina
- sól
- pieprz
Sposób wykonania;
Wino doprawić do smaku solą oraz pieprzem po czym doprowadzić go do wrzenia.
Wówczas zestawiać z ognia do ostygnięcia po czym dodać żółtka oraz odrobinę wody.
Całość dokładnie ucierać w kąpieli wodnej.
Gdy żółtka zaczną gęstnieć zdjąć z ognia i stale ucierając dodawać jeszcze po kawałku masła.
- Szczegóły
- Kategoria: Sosy
- Opublikowano: środa, 04, styczeń 2012 14:38
- Jan
- Majonezy
- Salsy
- Sosy pomidorowe
- Sosy Grzybowe
- Sosy czosnkowe
- Sosy pieczarkowe
- Sosy musztardowe
- Sosy beszamelowe
- Dipy
- Sosy serowe
- Winegret
- Dressing
- Sos Biały
- Sos ciemny