Sos allioli
Sos allioli4.66 out of 5 based on 105 voters.
Składniki:
- 1 żółtko
- ¾ szkl oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki przegotowanej letniej wody
- sok z ½ cytryny
- sól
- pieprz
-
Ząbki czosnku rozetrzeć razem z solą, dodając odrobinę oliwy.
Następnie wbić żółtko i całość dokładnie utrzeć.
W trakcie ucierania dodać odrobinę ciepłej wody.
Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
- Szczegóły
- Kategoria: Sosy
- Opublikowano: piątek, 10, luty 2012 11:44
- Ewelina Piega
- Majonezy
- Salsy
- Sosy pomidorowe
- Sosy Grzybowe
- Sosy czosnkowe
- Sosy pieczarkowe
- Sosy musztardowe
- Sosy beszamelowe
- Dipy
- Sosy serowe
- Winegret
- Dressing
- Sos Biały
- Sos ciemny