Schab z bakaliami w czerwonym winie
Schab z bakaliami w czerwonym winie5.00 out of 5 based on 1 voters.
Składniki:
- 11/2 kg schabu
- 2 łyżki oleju
- szklanka czerwonego wina
- ½ litra bulionu
- 8 dkg rodzynek
- 6 dkg migdałów
- 6 dkg mielonych migdałów
- sól, pieprz do smaku
- szczypta cynamonu
Sposób wykonania:
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać olej, włożyć mięso i obsmażyć na rumiano z każdej strony. Wlać bulion i wino, dodać rodzynki i dwie szczypty cynamonu. Przykryć i dusić na małym ogniu około godziny. Migdały wrzucić na 3 minuty do wrzącej wody, odcedzić, przelać zimną wodą i zdjąć skórki, zrumienić na patelni bez tłuszczu. Mięso wyjąć. Mielone migdały wsypać do sosu z duszenia, gotować 5 minut. Schab pokroić w plastry, polać sosem migdałowym i posypać prażonymi orzechami.
- Szczegóły
- Kategoria: Schab
- Opublikowano: czwartek, 22, listopad 2012 13:07
- Grzegorz