Składniki:
- 5 udek z kurczaka
- 2 cytryny
- 2 cebule
- 1 łyżeczka szafranu
- garść posiekanej kolendry
- olej do smażenia
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
Składniki:
Składniki: 11/2 kg schabu 2 łyżki oleju szklanka czerwonego wina ½ litra bulionu 8 dkg rodzynek 6 dkg migdałów 6 dkg mielonych migdałów sól, pieprz do smaku szczypta cynamonu Sposób wykonania: Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać olej, włożyć mięso i obsmażyć na rumiano z każdej strony. Wlać bulion i…
Składniki: 50 dkg filetów z sandacza 2 pomidory 1 pęczek posiekanego drobno szczypiorku 1 łyżka oleju 1 łyżka masła sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Filety podzielić na porcje, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. Na patelni rozgrzać masło i olej, obrumienić na nim z obydwu stron porcje ryby. Na każdej położyć plaster pomidora, lekko…
Składniki: 75 dkg obranego pokrojonego w 5 cm kawałki pasternaka 4 łyżeczki oliwy sól, pieprz 1/3 szklanki bulionu 3 łyżki masła 4 łyżeczki tartego chrzanu ½ łyżeczki posiekanej natki pietruszki ½ posiekanego ząbka czosnku 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku Sposób przyrządzenia: Grubsze kawałki pasternaka pokroić wzdłuż na ćwiartki. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać pasternak, sól i…