Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Duszny kurczak z cytryną Natalii

Wykonaj nasz przepis na pysznego kurczaka duszonego z cytryną. Aby przygotować ten przepis będziesz potrzebować: udek z kurczaka, cytryny, cebuli, szafranu i kolendry.  
 

Składniki:

  • 5 udek z kurczaka
  • 2 cytryny
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka szafranu
  • garść posiekanej kolendry
  • olej do smażenia
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego

Sposób wykonania:

  1. Udka z kurczaka dokładnie oczyścić.
    Następnie obrany czosnek przecisnąć przez praskę.
    Wrzucić go do oliwy z oliwek, wymieszać.
    Dodać jeszcze wędzoną paprykę, kurkumę i kmin rzymski.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso i odstawić na około 1 godzinę.
    W między czasie obraną cebulę pokroić w piórka i obsmażyć na rozgrzanej patelni z olejem.
    Gdy się zarumieni przełożyć ją do rondelka.
    Na tej samej patelni podsmażyć kurczaka i przełożyć go do garnka z cebulą.
    Podlać go wodą i oddajać jeszcze cytryny pokrojone na plasterki.
    Wrzucić szafran i kolendrę.
    Dusić na małym ogniu do miękkości mięsa.
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *