Cieszą nie tylko smakiem ale wyglądem. Znakomite przepisy na potrawy z kurczaka. Dziś przepis na ślimaczki z kurczaka. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: piersi z kurczaka, papryki, czosnku i oliwy z oliwek.
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka kuminu
- ziarenka kolorowego pieprzu
- sól
Sposób wykonania:
-
Umyte mięso pokroić wzdłuż na paski.Paprykę przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć z niej gniazdo nasienne i również pokroić na paseczki.Następnie do miseczki przelać oliwę z oliwek.Dodać do niej sok z cytryny oraz miód.Całość wymieszać po czym wrzucić obrany czosnek przeciśnięty przez praskę, koelndrę i kumin.Dodać jeszcze ziarenka pieprzu oraz sól do smaku.Do marynaty włożyć mięso i marynować około 1 godziny.Po tym czasie odsączyć mięso z marynaty.Na każdym paseczki ułożyć paseczek papryki i całość zawinąć w ślimaka.Nadziewać je na patyczki od szaszłyków.Tak przygotowane kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto z obu stron.Przed podaniem można skropić resztą marynaty.
Liczba porcji: 4