Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczony pasternak

Składniki:

    • 75 dkg obranego pokrojonego w 5 cm kawałki pasternaka
    • 4 łyżeczki oliwy
    • sól, pieprz
    • 1/3 szklanki bulionu
    • 3 łyżki masła
    • 4 łyżeczki tartego chrzanu
    • ½ łyżeczki posiekanej natki pietruszki
    • ½ posiekanego ząbka czosnku
    • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku


    Sposób przyrządzenia:

    Grubsze kawałki pasternaka pokroić wzdłuż na ćwiartki. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać pasternak, sól i pieprz, chwilę smażyć mieszając, dodać bulion i pod przykryciem dusić aż pasternak będzie miękki. Masło wymieszać z chrzanem, pietruszką, czosnkiem i szczypiorkiem, dodać do miękkiego pasternaka, wymieszać i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *