Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pasternak pieczony z dodatkiem octu balsamicznego

Składniki:

    • 2 kg pokrojonego w 5 cm kawałki pasternaka
    • 1 czerwona cebula, obrana i pokrojona w ósemki
    • 1 łyżka oliwy
    • sól, pieprz

    Marynata:

    • 3 łyżki octu balsamicznego
    • 1 łyżka brązowego cukru
    • 2 łyżeczki posiekanego rozmarynu


    Sposób przyrządzenia:

    Kawałki pasternaka pokroić na ćwiartki. Składniki marynaty wymieszać. W misce wymieszać cebulę i pasternak z marynatą, odstawić na 60 minut. Po tym czasie odsączyć marynatę, a cebulę i pasternak umieścić w naczyniu żaroodpornym. Dodać oliwę, przyprawić solą i pieprzem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni aż pasternak zmięknie. Podczas pieczenia często mieszać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *