Składniki: ¼ szklanki sosu sojowego 3 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu 1 łyżka oleju sezamowego ½ łyżeczki płatków chili 1 zgnieciony w prasce ząbek czosnku Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki marynaty zmiksować . Przygotować czyste słoiczki, przelać do nich marynatę, szczelnie zamknąć. Przechowywać w lodówce. Przed użyciem wstrząsnąć.
Tag: balsamiczny
Listy
Pasternak pieczony z dodatkiem octu balsamicznego
by Karolina Nowak • • 0 Comments
Składniki: 2 kg pokrojonego w 5 cm kawałki pasternaka 1 czerwona cebula, obrana i pokrojona w ósemki 1 łyżka oliwy sól, pieprz Marynata: 3 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka brązowego cukru 2 łyżeczki posiekanego rozmarynu Sposób przyrządzenia: Kawałki pasternaka pokroić na ćwiartki. Składniki marynaty wymieszać. W misce wymieszać cebulę i pasternak z marynatą, odstawić na…
Listy
Sos pikantny z chili Iwony
by Iwona • • 0 Comments
Listy
Fenkuł pieczony z oliwą i octem balsamicznym
by Kamila Nowak • • 0 Comments
Składniki: 2 bulwy kopru włoskiego 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu balsamicznego Sposób przyrządzenia: Bulwy fenkułu dokładnie oczyścić, pokroić każdą wzdłuż na 4 lub 8 części, skropić oliwą i octem balsamicznym. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C przez 30 minut. W czasie pieczenia kilkakrotnie obracać i smarować resztą octu wymieszanego z oliwą.…
Listy
Filet z kurczaka z pomidorami, bazylią i octem balsamicznym grillowane
by Marta Półtorak • • 0 Comments
Składniki: 4 filety z kurczaka 4 średnie, dojrzałe pomidory przekrojone na połówki 2 pokrojone w kostkę dojrzałe pomidory 4 łyżeczki posiekanej bazylii 2 łyżki oliwy 1 zgnieciony w prace ząbek czosnku ½ łyżeczki soli ½ szklanki octu balsamicznego Sposób przyrządzenia: Pokrojone w kostkę pomidory, bazylię, ocet, olej, czosnek i sól zmiksować w blenderze. Odlać ½…