Składniki:
- 2 dzwonka łososia
- 3 łyżki oleju
- 1 mały seler
- 1 pietruszka
- kolorowy pieprz w ziarenkach
- 2 szklanki białego wina
- ½ łyżeczki szafranu
- 1,4 dkg żelatyny
- suszona pietruszka, bazylia, oregano
- sok z cytryny
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Kawałki łososia posmarować olejem. Seler, pietruszkę umyć, obrać, drobno posiekać. Obtoczyć rybę w ziołach i warzywach, całość polać winem. Włożyć łososia do gorącego piekarnika o temperaturze 200 stopni C na około 30 minut. Od czasu do czasu skropić odrobiną wina. Połączyć szafran z sokiem z cytryny. W ½ litra wody rozpuścić żelatynę. Połączyć obie substancje i podgrzać, cały czas mieszając. Upieczone i wystudzone dzwonka polać ostudzoną żelatyną z sokiem cytrynowym.