Składniki:
- tuszka kurczaka/ około 1 ½ kg/
- 30 dkg śliwek
- 2 duże jabłka
- 1 duża cebula
- szklanka bulionu
- majeranek
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
Kurczaka umyć, osuszyć. Dokładnie usunąć tłuszcz. Tuszkę pokroić na porcje, oprószyć solą i pieprzem. Cebulę obrać, pokroić w piórka. W rondlu rozgrzać olej, zrumienić kawałki kurczaka. Dodać cebulę, razem krótko podsmażyć. Podlać bulionem, oprószyć majerankiem, dusić na małym ogniu do miękkości/ około 40 minut/. Owoce umyć. Jabłka pokroić w cząstki, usunąć gniazda nasienne. Śliwki rozkroić na pół, wyjąć pestki, miąższ pokroić w paski. Owoce dodać do mięsa pod koniec duszenia.