Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak ze śliwkami i majerankiem

Składniki:

  • tuszka kurczaka/ około 1 ½ kg/
  • 30 dkg śliwek
  • 2 duże jabłka
  • 1 duża cebula
  • szklanka bulionu
  • majeranek
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:
Kurczaka umyć, osuszyć. Dokładnie usunąć tłuszcz. Tuszkę pokroić na porcje, oprószyć solą i pieprzem. Cebulę obrać, pokroić  w piórka. W rondlu rozgrzać olej, zrumienić kawałki kurczaka. Dodać cebulę, razem krótko podsmażyć. Podlać bulionem, oprószyć majerankiem, dusić na małym ogniu do miękkości/ około 40 minut/. Owoce umyć. Jabłka pokroić w cząstki, usunąć gniazda nasienne. Śliwki rozkroić na pół, wyjąć pestki, miąższ pokroić w paski. Owoce dodać do mięsa pod koniec duszenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *