Składniki:
- 1 kaczka
- 35 dkg słoniny
- 45 dkg cielęciny
- wątróbka z kaczki
- 1 jajko
- ½ szklanki czerwonego wina
- 2 cebule
- po ¼ łyżeczki mielonej papryki i gałki muszkatołowej
- ½ łyżki mąki
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Cielęcinę, słoninę, wątróbkę zemleć w maszynce do mięsa, dodać posiekaną i obsmażona cebulę, bułkę tartą, jajko, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Kaczkę umyć, oczyścić, osolić. Oddzielić skórę od piersi i nadziać farszem, zaszyć i piec około 80 minut w nagrzanym piekarniku do temperatury 160 stopni C, polewając wytapiającym się tłuszczem. Pod koniec pieczenia podlać kaczkę winem i oprószyć papryką, dodać posiekaną cebulę i oprószyć mąką. Po upieczeniu podzielić na porcje.