Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z tuńczyka, pomidorów i ogórka

 

Składniki:

  • 1 główka sałaty
  • 1 ogórek
  • 20 dag tuńczyka z puszki
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 4 pomidory
  • 6 filecików anchois z puszki
  • 4 łyżki czarnych oliwek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka octu winnego
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie

 

 

Sposób wykonania:

  1. Obraną cebulę pokroić w talarki, ogórek w plasterki a pomidory w ósemki.
    Przełożyć warzywa na półmisek wyłożony liśćmi sałaty po czym posypać je tuńczykiem pokrojonym na kawałki.
    Następnie ocet wymieszać z oliwą oraz ziołami i doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Polać sosem sałatkę i udekorować cząstkami jajek, oliwkami oraz filecikami anchois.
    Wstawić do lodówki na 30min.

     

    Przepis został nadesłany na „Konkurs z Kolażem” przez Karolina P

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *