Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mleczny sos do warzyw

 

Składniki:

  • 1 ½ szklanki mleka
  • ½  łyżki masła
  • ½  szklanki posiekanej natki pietruszki
  • ½ łyżki mąki
  • ½ szklanki startego żółtego sera gouda
  • sól, pieprz do smaku

 

 

Sposób przyrządzenia:
Mąkę rozprowadzić kilkoma łyżkami zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować, do wrzątku dodać mąkę, mieszając doprowadzić do wrzenia, odstawić, dodać masło i posiekaną drobniutko natkę pietruszki, delikatnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać starty żółty ser. Tak przygotowanym sosem można zalewać wszystkie gotowane warzywa.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *