Mleczny sos do warzyw
Mleczny sos do warzyw4.64 out of 5 based on 129 voters.
Składniki:
- 1 ½ szklanki mleka
- ½ łyżki masła
- ½ szklanki posiekanej natki pietruszki
- ½ łyżki mąki
- ½ szklanki startego żółtego sera gouda
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Mąkę rozprowadzić kilkoma łyżkami zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować, do wrzątku dodać mąkę, mieszając doprowadzić do wrzenia, odstawić, dodać masło i posiekaną drobniutko natkę pietruszki, delikatnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać starty żółty ser. Tak przygotowanym sosem można zalewać wszystkie gotowane warzywa.
- Szczegóły
- Kategoria: Sosy
- Opublikowano: poniedziałek, 28, luty 2011 09:11
- Monika
- Majonezy
- Salsy
- Sosy pomidorowe
- Sosy Grzybowe
- Sosy czosnkowe
- Sosy pieczarkowe
- Sosy musztardowe
- Sosy beszamelowe
- Dipy
- Sosy serowe
- Winegret
- Dressing
- Sos Biały
- Sos ciemny