Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos z białym wytrawnym winem

 

Składniki:

  • ½ szklanki bulionu warzywnego
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • 3 żółtka
  • ½ szklanki wytrawnego wina
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • sok z cytryny
  • sól

 

 

Sposób przyrządzenia:
Bulion warzywny wymieszać z mąką i doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając, dodać śmietankę. Podczas ubijania żółtek dodawać wino. Przygotowaną mieszankę wlać do gorącego rosołu. Podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając, dodać masło, nie doprowadzić do wrzenia. W trakcie podgrzewania sos zgęstnieje. Następnie odstawić i doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny. Sos doskonale pasuje z wieprzową i cielęcą pieczenią.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *