Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak z boczniakami w winie

 

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 2 plastry surowego wędzonego boczku
  • 200 g boczniaków
  • 300 ml białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki oleju
  • kilkanaście listków estragonu
  • 2 liście laurowe
  • 1 kieliszek palinki morelowej
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz

 

 

Sposób wykonania:

  1. Boczek podsmażyć na patelni po czym zeszklić na nim posiekaną cebulę.
    W między czasie na osobnej patelni na rozgrzanym oleju podsmażyć kawałki kurczaka po czym przełożyć je do bekonu.
    Dodać liście laurowe, palinkę oraz estragon.
    Całość dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem około 10 minut.
    Po tym czasie wlać wino i wrzucić pokrojone grzyby.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i trzymać na małym ogniu bez przykrycia aż większość płynu wyparuje.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *