Kurczak z boczniakami w winie
Kurczak z boczniakami w winie 4.60 out of 5 based on 246 voters.
Składniki:
- 1 kurczak
- 2 plastry surowego wędzonego boczku
- 200 g boczniaków
- 300 ml białego wytrawnego wina
- 3 łyżki oleju
- kilkanaście listków estragonu
- 2 liście laurowe
- 1 kieliszek palinki morelowej
- 1 cebula
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Boczek podsmażyć na patelni po czym zeszklić na nim posiekaną cebulę.
W między czasie na osobnej patelni na rozgrzanym oleju podsmażyć kawałki kurczaka po czym przełożyć je do bekonu.
Dodać liście laurowe, palinkę oraz estragon.
Całość dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem około 10 minut.
Po tym czasie wlać wino i wrzucić pokrojone grzyby.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i trzymać na małym ogniu bez przykrycia aż większość płynu wyparuje.
- Szczegóły
- Kategoria: Kurczak
- Opublikowano: czwartek, 22, kwiecień 2010 08:17
- Alina Motyka
- Drób
- Kurczak
- Udka z kurczaka
- Piersi z kurczaka
- Indyk
- Gęś
- Kaczka
- Kurczak z grilla
- Szaszłyki z kurczaka
- Kurczak Pieczony
- Kurczak nadziewany