Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Klopsiki oklejone risotto

Składniki:

  • 40 dag mielonej chudej wieprzowiny
  • ¼ szkl. pokruszonego sera fonita
  • 1 tost kromki chleba
  • 2 szkl. risotto
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • ¼ pęczka bazylii
  • 1 jajko
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Do mięsa wbić jajko, dodać połowę sera, posiekane szalotki i czosnek oraz połowę bazylii i namoczony chleb.
    Całość dokładnie wymieszać i z powstałej masy formować małe kulki, które okleić risotto oraz posypać resztą sera.
    Ułożyć kulki na blasze wysmarowanej oliwa, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 min.
    Po tym czasie folię zdjąć i piec jeszcze ok. 20 min.
    Przed podaniem posypać bazylią oraz pieprzem.

    Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Aleksandra

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *