Składniki:
- 40 dag mielonej chudej wieprzowiny
- ¼ szkl. pokruszonego sera fonita
- 1 tost kromki chleba
- 2 szkl. risotto
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- ¼ pęczka bazylii
- 1 jajko
- pieprz
Sposób wykonania:
- Do mięsa wbić jajko, dodać połowę sera, posiekane szalotki i czosnek oraz połowę bazylii i namoczony chleb.
Całość dokładnie wymieszać i z powstałej masy formować małe kulki, które okleić risotto oraz posypać resztą sera.
Ułożyć kulki na blasze wysmarowanej oliwa, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 min.
Po tym czasie folię zdjąć i piec jeszcze ok. 20 min.
Przed podaniem posypać bazylią oraz pieprzem.Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Aleksandra