Kaczka z pieprzem
Kaczka z pieprzem4.57 out of 5 based on 307 voters.
Składniki:
- 2 piersi kaczki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki pieprzu
- 2 łyżki brandy
- 2/3 szkl. bulionu
- 2 łyżeczki maki kukurydzianej
- 2/3 szkl. śmietany
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
-
sól
Sposób wykonania:
-
Kaczkę oprószyć pieprzem i obsmażyć na rozgrzanym maśle i zdjąć z ognia.
Natomiast na tą samą patelnie wlać brandy i poruszać nią aż do zapalenia.
Gdy zgaśnie wlać bulion i doprowadzić do wrzenia, wówczas dodać mąkę wymieszaną z małą ilością wody oraz śmietanę.
Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku pieprzem.
Trzymać na ogniu około 2 minut.
Mięso pokroić w plastry, które polać sosem i posypać posiekaną natką pietruszki.
- Szczegóły
- Kategoria: Kaczka
- Opublikowano: piątek, 29, październik 2010 10:42
- Gosia Rosik
- Drób
- Kurczak
- Udka z kurczaka
- Piersi z kurczaka
- Indyk
- Gęś
- Kaczka
- Kurczak z grilla
- Szaszłyki z kurczaka
- Kurczak Pieczony
- Kurczak nadziewany