Składniki:
- 2 piersi kaczki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki pieprzu
- 2 łyżki brandy
- 2/3 szkl. bulionu
- 2 łyżeczki maki kukurydzianej
- 2/3 szkl. śmietany
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
Sposób wykonania:
- Kaczkę oprószyć pieprzem i obsmażyć na rozgrzanym maśle i zdjąć z ognia.
Natomiast na tą samą patelnie wlać brandy i poruszać nią aż do zapalenia.
Gdy zgaśnie wlać bulion i doprowadzić do wrzenia, wówczas dodać mąkę wymieszaną z małą ilością wody oraz śmietanę.
Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku pieprzem.
Trzymać na ogniu około 2 minut.
Mięso pokroić w plastry, które polać sosem i posypać posiekaną natką pietruszki.