Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gęś pieczona z migdałami

Składniki:

  • 1 gęś
  • 10 dag migdałów
  • 1 szkl. nalewki na śliwkach
  • 5 łyżek przecieru śliwkowego
  • gęsi smalec
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Z gęsi odciąć szyję i skrzydła po czym natrzeć na wierzchu i w środku solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny.
    Następnie naszpikować migdałami.
    Przełożyć do brytfanny, polać stopionym smalcem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piec do miękkości.
    Gdy gęś się zarumieni pola ć ją przecierem śliwkowym wymieszanym z nalewką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *