Składniki:
- 6 upieczonych kruchych babeczek
- po 1 papryce: żółtek, czerwonej i zielonej
- 3 pomidory
- 2 filety anchois
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki tymianku
- 6 oliwek
- ¼ szkl. oliwy
- 2 łyżki octu winnego
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Papryki wstawić do rozgrzanego piekarnika i opiec aż skórka zbrązowieje, wówczas je wyjąć, owinąć w folie aluminiową i odstawić do ostygnięcia.
Następnie papryki obrać ze skórki, pokroić w paski.
Dodać do niej posiekany tymianek, czosnek, oliwę oraz ocet.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Odstawić na całą noc.
Następnego dnia pomidory rozetrzeć z anchois i przełożyć do babeczek.
Przykryć papryką i udekorować oliwkami.
Na sam konie oprószyć jeszcze pieprzem.