Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gęś duszona w kapuście

Składniki:

  • 1 gęś
  • 10 dkg tłuszczu
  • 1 średnia główka białej kapusty
  • 1 duża cebula
  • kminek
  • 4 dkg mąki
  • tłuszcz z gęsi
  • ½ kg kwaśnych jabłek
  • cukier puder do smaku
  • sól
  • pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Sprawioną i skruszałą gęś opłukać, nasolić i odstawić na około 3 godziny. Pokroić na porcje , osmażyć na tłuszczu, zalać wrzącą wodą, dodać tłuszcz i dusić pod przykryciem. Gdy mięso będzie się dogotowywać dodać cieniutko poszatkowaną kapustę, cebulę, kminek i dusić do miękkości bez przykrywania rondla. Mięso po ugotowaniu wyjąć i do sosu dodać poszatkowane jabłka, zagotować. Potrawę podprawić zasmażką, dodać do smaku sól i pieprz. Dobrze smakuje z ziemniakami pod każdą postacią i sezonową surówką.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *